Barion Pixel

Kedves Látogató!

Az elencse.hu webshop megújult. Kérjük, hogy amennyiben korábban már rendelkeztél regisztrált felhasználói fiókkal oldalunkon, a belépési oldalon frissítsd jelvszavadat az "Elfelejtett jelszó" opcióra kattintva, majd a sikeres belépést követően ellenőrizd szállítási adataid helyességét. Adataidat a Belépés menü helyén megjelenő lenyíló lista "Fiókom" menüpontjában tudod elérni. Köszönjük a segítségedet!

A webáruház Cookie-kat használ annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Neked! 

Gyakran ismételt kérdések

 

Kontaktlencse rendeléssel kapcsolatos általános kéfrdések

 

 

Milyen kontaktlencsét válasszak?

Ha még nem hordtál kontaktlencsét, vagy váltani szeretnél egy új típusra, minden esetben javasoljuk, hogy keresd fel kontaktológusodat. A szemvizsgálat során próbalencse illesztésre kerül sor, mely alapján egyedül is meg tudod majd rendelni kontaktlencséidet a későbbiekben.

Egyes kontaktlencsék azonos paraméterei között is eltérések vannak, ezért nem javasoljuk, hogy vizsgálat nélkül válassz terméket.

Milyen adatokra van szükségem a lencsék rendeléséhez?

 • Görbületi érték (bázisgörbület), mely a kontaktlencse dobozán általában „BC” (base curve) jelöléssel található meg, 8.3-9.0 közötti érték.
 • Dioptria, (vagy sph), mely a kontaktlencse dobozán „D” (diopter) vagy „PWR” (power) jelöléssel található meg, általában -20,00 és + 20,00 közötti érték.
 • Cilinder dioptria, a tórikus kontaktlencséknél „CYL” (cylinder) jelöléssel található meg a terméken és dobozán. Általánosságban -0,75 és -3,00 közötti érték.
 • AX” (axis) a tórikus kontaktlencsék tengelyének állását jelzi, általában 0-tól 180 fokig 5-10 fokonként változó érték.
 • ADD” (additional power) a multifokális kontatklencsék esetén található, általában +1,00 - + 3,00 közötti érték vagy („LO”; „MED”; „HIGH”) értékekkel jelölt.
 • D” - multifokális kontaktlencséknél a domináns szemet jelöli.
 • N” – multifokális lencséknél a nem domináns szemet jelöli.
 • DIA” (diameter) a kontaktlencse átmérőjét jelöli, a gyártók általában egy féle átmérőben gyártják termékeiket, így ez nem egy választható érték.

Megvan a szemüveg receptem, ez alapján meg tudom rendelni a lencséket?

A szemüveg adatai alapján nem lehet kontaktlencsét rendelni. Ha még nem hordtál korábban kontaktlencsét, minden esetben fordulj optometristához vagy szemész szakorvoshoz.

Alacsonyabb dioptriák esetében ugyan megegyezhet a kontaktlencse és szemüveglencse dioptria adata, viszont ez nem minden esetben van így. A dioptria értékén túl több más szempontot is figyelembe kell venni a kontaktlencse kiválasztásánál, mint pl. a szaruhártya (cornea) és a kontaktlencse görbületi értékét, a cornea állapotát és egyéb tényezőket.

Tudok próbalencsét vásárolni?

Próbalencsét sajnos nem tudunk biztosítani. Próbalencséhez optometrista-kontaktológus vagy szemorvos által végzett alapos szemvizsgálat keretein belül tesz javaslatot a szakember.

Hány napra elég egy doboz kontaktlencse?

Minden kontaktlencse dobozán megtalálható a konkrét csomagban található (db) mennyiség, mely általában:

 • Napi lencsék esetén 30- 90 db
 • Havi lencséknél 3-6 db
 • 2 hetes lencséknél általában 6-12 db kontaktlencsét tartalmaz a doboz.

UV sugárzás ellen véd-e a kontaktlencse?

Több kontaktlencse is rendelkezik UV szűrő képességgel, viszont ezek nem helyettesítik a napszemüveg használatát, ugyanis a lencsék nem fedik szemeinket teljesen. Ajánlott a jó minőségű napszemüvegek hordása is a kontaktlencsékkel egyidejűleg, a teljes mértékű védelem érdekében.

Az UV védelemmel rendelkező kontaktlencséink listáját itt találod meg.

Újra tudom-e rendelni előző megrendelésemet?

Igen, a fiókodba történő bejelentkezést követően a „Rendeléseim” menüben megtalálod az eddigi megrendeléseidet. Az „Újrarendelés” gombra kattintva egyszerűen újrarendelheted bármelyik régebbi rendelésedet.

Lehet-e egészségpénztári számlát kérni? 

Igen, a vásárlási folyamat során a számlázási adatokat töltsd ki egészségpénztár számlázási adataival, és egészségpénztári tagkódjával. Ez alapján kiállítjuk számláját, melyet megtalál majd a kiszállított csomagban.

A folyamathoz részletes segítséget az Egészségpénztári fizetés menüpontban találsz.

Ha raktáron van a választott termék mennyi idő alatt érkezik meg megrendelésem?

 • Sprinter/Dioptrans futárszolgálat: 1 munkanapon belül
 • Pick Pack Pont: budapesti pontra 1-2 munkanap, vidékre 2-3 munkanap
 • Foxpost automata: 2-3 munkanap
 • Ingyenes átvételi pontba (partneroptikáinkba): 2-3 munkanap

Véletlenül rossz dioptriájú lencsét választottam. Mit tegyek?

Keress fel minket az info@elencse.hu email címen, vagy hívd ügyfélszolgálatunkat a +36 30 505 0916 os telefonszámon. Ha már kiszállításra kerültek kontaktlencsék, bontatlan dobozban küldd vissza levelezési címünkre (1051, Budapest Arany János u. 12.)

 

 

Kontaktlencsék ápolása

 

Hogyan tisztítsam kontaktlencséimet?

Napi eldobható kontaktlencsék esetében nem kell a lencséket tisztítani, a nap végén egyszerűen dobd el azokat.

Kéthetes, havi vagy hosszabb kihordási idejű lencsék esetében gyorsan és egyszerűen, a legtöbb esetben egy multifunkcionális ápolófolyadékkal tisztán tudod tartani kontaktlencséidet.

Ajánlott:

 • A lencsék behelyezése és kivétele előtt mindig moss kezet. Kezeidet lehetőleg eldobható papírtörlővel szárítsd törölköző helyett.
 • A nap elején, a lencsék behelyezése után öntsd ki a régi folyadékot a kontaktlencse tárolóból, öblítsd ki ápolófolyadékkal (ne vízzel!) és felfordítva hagyd megszáradni.
 • A nap végén kontaktlencséid kivételét követően mindig friss folyadékba tedd azokat.
 • A tanulmányok alapján a kontaktlencsék tisztítására a „dörzsöléses-öblítéses” módszer a leginkább alkalmas, még a „dörzsölés nélküli” kontaktlencse-tisztító oldatok esetén is. Körmeiddel ne érj a lencséhez. Nem a körmök élessége az egyetlen probléma: szívesen tanyáznak itt kórokozók és szennyeződések is.
 • Ajánlott a lencsék cseréjével együtt a tárolótokot is cserélni, de legalább 3 havonta.
 • Sminkelés előtt helyezd be kontaktlencsédet.
 • Hajlakkot a kontaktlencse behelyezése előtt használj.

Nem ajánlott:

 • Ne használj csapvizet és desztillált vizet, nyálat, sóoldatot vagy nedvesítőcseppet. Ezek egyike sem képes fertőtleníteni és megfelelően megtisztítani a kontaktlencsét.
 • Az ápolófolyadékokat ne keverd, ne töltsd át másik üvegbe, mert sterilitását elveszítheti a folyadék.
 • Poros, füstös közegben nem ajánlott a kontaktlencsék viselése.

Tisztítás menete:

Kézmosást követően helyezd a tenyeredbe a kontaktlencsét és önts rá ápolófolyadékot, majd dörzsöld 5-10 másodpercig mindkét oldalát. Ajánlatos akár a kontaktlencse kivétele után és behelyezése előtt is megismételni a folyamatot.

Az egyes kontaktlencse használatához részletes leírást találsz minden termékoldalon is.

 

 

Sport kontaktlencsében

 

Sportolhatok kontaktlencsében?

Sportoláshoz kiváló választás a kontaktlencse viselése, nagyobb látóteret biztosít és az időjárási viszonyoknak is kevésbé vagyunk kitéve. Azonban bizonyos sporttevékenységekhez javasolt védőszemüveg hordása a kontaktlencsét kiegészítve.

Úszhatok kontaktlencsében?

Úszni nem ajánlott kontaktlencsében. A vízzel történő érintkezés minden esetben kockázatot jelent szemeid egészségére. Ha a lencseviselés elkerülhetetlen, mindig viselj úszószemüveget.