Kontaktlencse rendeléssel kapcsolatos általános kérdések

 1. Milyen kontaktlencsét válasszak?

Ha még nem hordott kontaktlencsét, vagy váltani szeretne egy új típusra, minden esetben javasoljuk, hogy keresse fel kontaktológusát. A szemvizsgálat során próbalencse illesztésre kerül sor, mely alapján meg tudja majd rendelni kontaktlencséit.

Egyes kontaktlencsék azonos paraméterei között is eltérések vannak, ezért nem javasoljuk, hogy vizsgálat nélkül magának válasszon terméket.

 1. Milyen adatokra van szükségem a lencsék rendeléséhez?

 

 • Görbületi érték (bázisgörbület), mely a kontaktlencse dobozán általában „BC” (base curve) jelöléssel található meg, 8.3-9.0 közötti érték.
 • Dioptria, (vagy sph), mely a kontaktlencse dobozán „D” (diopter) vagy „PWR” (power) jelöléssel található meg, általában -20,00 és + 20,00 közötti érték.

 

 • Cilinder dioptria, a tórikus kontaktlencséknél „CYL” (cylinder) jelöléssel található meg a terméken és dobozán. Általánosságban -0,75 és -3,00 közötti érték.
 • AX” (axis) a tórikus kontaktlencsék tengelyének állását jelzi, általában 0-tól 180 fokig 5-10 fokonként változó érték.
 • ADD” (additional power) a multifokális kontatklencsék esetén található, általában +1,00 - + 3,00 közötti érték vagy („LO”; „MED”; „HIGH”) értékekkel jelölt.
 • D” - multifokális kontaktlencséknél a domináns szemet jelöli.
 • N” – multifokális lencséknél a nem domináns szemet jelöli.
 • „DIA” (diameter) a kontaktlencse átmérőjét jelöli, a gyártók általában egy féle átmérőben gyártják termékeiket, így ez nem egy választható érték.

 

 1. Szemüveg alapján kontaktlencse rendelés? Megvan a szemüveg receptem, ez alapján meg tudom rendelni a lencséket?

 

A szemüveg adatai alapján nem lehet kontaktlencsét rendelni. Ha még nem hordott kontaktlencsét minden esetben forduljon optometristához vagy szemész szakorvoshoz. Alacsonyabb dioptriák esetében ugyan megegyezhet a kontaktlencse és szemüveglencse dioptria adata, viszont ez nem minden esetben van így. A dioptria érékén túl, több más szempontot is figyelembe kell venni a kontaktlencse kiválasztásánál, mint pl. a szaruhártya (cornea) görbületi és kontaktlencse görbületi értékét, a cornea állapotát és egyéb tényezőket.

 

 1. Tudok próbalencsét vásárolni?

 

Próbalencsét sajnos nem tudunk biztosítani. Próbalencsét optometrista-kontaktológus vagy szemorvos által végzett alapos szemvizsgálat keretein belül nyújt Önnek a szakember.

 

 1. Hány napra elég egy doboz kontaktlencse?

 

Minden kontaktlencse dobozán megtalálható a konkrét csomagban található (db) mennyiség, mely:

 • Napi lencsék esetén 30- 90 db
 • Havi lencséknél 3-6 db
 • 2 hetes lencséknél általában 6-12 db kontaktlencsét tartalmaz a doboz.

 

 1. UV sugárzás ellen véd-e a kontaktlencse?

 

Az UV védelemmel rendelkező kontaktlencséket itt találja. Több kontaktlencse is rendelkezik UV szűrő képességgel, viszont ezek nem helyettesítik a napszemüveg használatát, ugyanis a lencsék nem fedik szemeinket teljesen. Ajánlott a jó minőségű napszemüvegek hordása is a kontaktlencsékkel egyidejűleg, ha szeretné teljes mértékben védeni szemét.

 

 1. Van- e törzsvásárlói kedvezmény?

 

Igen, a vásárlásokkal hűségpontok gyűjthetőek. 100 Ft= 1 hűségpont, ami 1%-os kedvezményt jelent. A hűségpontokat regisztrált felhasználóink tudják gyűjteni. A „Hűségpontok” menüben megtalálhatóak és kuponkódra válthatóak. A kuponkódot a vásárlási folyamat során tudja beváltani a pénztárfelületen.

 

 1. Újra tudom-e rendelni előző megrendelésemet?

 

Igen, fiókjába történő bejelentkezést követően a „Rendeléseim” menüben megtalálja az eddigi megrendeléseit. Az „Újrarendelés” gombra kattintva egyszerűen újrarendelheti bármelyik régebbi rendelését.

 

 1. Lehet-e egészségpénztári számlát kérni? 

 

Igen, a vásárlási folyamat során a számlázási adatokat töltse ki egészségpénztárának számlázási adataival, és egészségpénztári tagkódjával. Ez alapján kiállítjuk számláját, melyet megtalál majd a kiszállított csomagban.

 

 1. Ha raktáron van a választott termék mennyi idő alatt érkezik meg megrendelésem?

 

 • Sprinter/Dioptrans futárszolgálat: 1 munkanapon belül
 • ViddL (Budapesten belül): 1-2 munkanap
 • Pick Pack Pont: budapesti pontra 1-2 munkanap, vidékre 2-3 munkanap
 • Foxpost automata: 2-3 munkanap
 • Ingyenes átvételi pontba (partneroptikáinkba): 2-3 munkanap

 

 1. Véletlenül rossz dioptriájú lencsét választottam. Mit tegyek?

 

Keressen minket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy hívja ügyfélszolgálatunkat a 0630/505 0916 -os telefonszámon. Ha már kiszállításra kerültek kontaktlencséi, bontatlan dobozban küldje vissza levelezési címünkre (1113, Budapest Kökörcsin u. 20.)

 

Kontaktlencsék ápolása

 1. Hogyan tisztítsam kontaktlencséimet?

 

Napi eldobható kontaktlencsék esetében nem kell lencséit tisztítani, a nap végén egyszerűen dobja el.

Kéthetes, havi vagy hosszabb kihordási idejű lencsék esetében gyorsan és egyszerűen, a legtöbb esetben egy multifunkcionális ápolófolyadékkal tisztán tudja tartani kontaktlencséit.

Ajánlott:

 • A lencsék behelyezése és kivétele előtt mindig mosson kezet. Kezeit lehetőleg papírtörlővel szárítsa törölköző helyett.
 • A nap elején a lencsék behelyezése után öltse ki a régi folyadékot, öblítse ki ápolófolyadékkal (ne vízzel!) és felfordítva hagyja megszáradni.
 • A nap végén kontaktlencséi kivételét követően mindig friss folyadékba tegye azokat.
 • A tanulmányok alapján a kontaktlencsék tisztítására a „dörzsöléses-öblítéses” módszer a leginkább alkalmas, még a „dörzsölés nélküli” kontaktlencse-tisztító oldatok esetén is. Körmeivel ne érjen a lencséhez. Nem a körmök élessége az egyetlen probléma: szívesen tanyáznak itt kórokozók és szennyeződések is.
 • Ajánlott a lencsék cseréjével együtt a tárolótokot is cserélni, de legalább 3 havonta.
 • Sminkelés előtt helyette be kontaktlencséit.
 • Hajlakkot a kontaktlencse behelyezése előtt használjon.

 

Nem ajánlott:

 • Ne használjon csapvizet és desztillált vizet, nyálat, sóoldatot vagy nedvesítőcseppet. Ezek egyike sem képes fertőtleníteni és megfelelően megtisztítani a kontaktlencsét.
 • Az ápolófolyadékokat ne keverje, ne öltse át másik üvegbe, mert sterilitását elveszítheti a folyadék.
 • Poros, füstös közegben nem ajánlott kontaktlencsék viselése.

 

 1. Tisztítása menete:

Kézmosást követően a tenyerében lévő kontaktlencsére öntsön ápolófolyadékot, majd dörzsölje 5-10 másodpercig mindkét oldalát. Ajánlatos akár a kontaktlencse kivétele után és betétele előtt is megismételni a folyamatot.

Sport kontaktlencsében

 1. Sportolhatok kontaktlencsében?

Sportoláshoz kiváló választás a kontaktlencse viselése, nagyobb a látóteret biztosít és az időjárási viszonyoknak is kevésbé vagyunk kitéve. Azonban bizonyos sporttevékenységekhez javasolt védőszemüveg hordása a kontaktlencsét kiegészítve.

 1. Úszhatok kontaktlencsében?

 

Úszni nem ajánlott kontaktlencsében. A vízzel történő érintkezés minden esetben kockázatot jelent szemei egészségére. Ha a lencseviselés elkerülhetetlen, mindig viseljen úszószemüveget.

 

 1. UV sugárzás ellen véd-e a kontaktlencse?

 

Az UV védelemmel rendelkező kontaktlencséket itt találja (linket betenni). Több kontaktlencse is rendelkezik UV szűrő képességgel, viszont ezek nem helyettesítik a napszemüveg használatát, ugyanis a lencsék nem fedik szemeinket teljesen. Ajánlott a jó minőségű napszemüvegek hordása is a kontaktlencsékkel egyidejűleg, ha szeretné teljes mértékben védeni szemét.