Barion Pixel

Kedves Látogató!

Az elencse.hu webshop megújult. Kérjük, hogy amennyiben korábban már rendelkeztél regisztrált felhasználói fiókkal oldalunkon, a belépési oldalon frissítsd jelvszavadat az "Elfelejtett jelszó" opcióra kattintva, majd a sikeres belépést követően ellenőrizd szállítási adataid helyességét. Adataidat a Belépés menü helyén megjelenő lenyíló lista "Fiókom" menüpontjában tudod elérni. Köszönjük a segítségedet!

A webáruház Cookie-kat használ annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Neked! 

Melyik a legjobb kontaktlencse alapanyag?

elencse.hu - 2020. 03. 16. 00:00:00
Melyik a legjobb kontaktlencse alapanyag?

Melyik a legjobb kontaktlencse alapanyag?

Mint rengeteg más terület, a kontaktlencsék világa is folyamatosan fejlődik, új technológiák és alapanyagok jelennek meg a piacon.

A legkorszerűbb és legmodernebb kontaktlencsék a szilikon-hidrogélből készülnek.

Mik a szilikonhidrogél előnyei más kompoziciókkal szemben?

Az első szilikon-hidrogél kontaktlencséket a Ciba Vision Mexikóban gyártotta 1998-ban.
Az új anyag ötvözi a szilikon nyújtotta extrém oxigénáteresztést a hidrogélek nyújtotta nedvesedési komforttal.

A szilikon-hidrogél kontaktlencsék a legfejlettebb lágy lencsék a piacon, átlagosan 5-ször több oxigént engednek át a lencsén a szaruhártya (cornea) felé, mint a hagyományos hidrogél lencsék.

Az oxigén közvetlenül a szilikon láncokhoz kapcsolódva jut át a lencsén.
Nagy mennyiségű kötött vizet tartalmaznak (24-58%), amely kitűnő lencsemozgást és nagyfokú kényelmet biztosít.

Jelenleg a legtöbb gyártó már sokadik generációs SIH lencséket kínálja.
A Biofinity (Cooper Vision) lencsék például comfilcon A alapanyagból készülnek, mely egy harmadik generációs polimer.

Népszerű szilikon-hidrogél lencsék pl. a Biofinity (Cooper Vision); az Acuvue Oasys (Johnson & Johnson); az Air Optix Hydraglyde (Alcon); PureVision 2 (Bausch + Lomb) stb.

 

Mi történik, ha nem jut elég oxigénhez szemed?

Hypoxia, azaz oxigén hiányos lesz a szemed. A kötőhártyád bevörösödik, a szaruhártyád ereződhet, hámhiányok alakulhatnak ki, mely gyakran párosul diszkomfort érzettel.

Mitől léphet fel oxigén hiány?

Például, ha havi, kéthetes, vagy napi lencséidet a gyártó által meghatározott időtől tovább hordod.
A napi lencséket 12-16 óra hordás után kell eldobni. Oxigén hiányt okozhat az is, ha a hordott lencsék „túl szorosak” a szemeden.

A kiterjesztett viselésű lencséknél akár 30 napon át folyamatosan is benn lehet a kontaktlencse.
A 30 nap elteltével azonban el kell dobni a terméket, továbbá legalább heti 1-2 nap szünetet érdemes tartani ezen lencsék hordásában is. (Minél többet pihentetjük, annál jobb!)

A kontaktlencse alatti könny lassan cserélődik, felhalmozódhatnak baktériumok, elősegítve a gyulladásos folyamatokat, továbbá a lencsére a könnyből fehérjék, felrakodások tapadnak meg „eltömítve a lencse apró réseit”, csökkentve az oxigén áteresztő képességet.
Ezek a „szennyeződések” szabad szemmel nem láthatóak, javasolt bízni a termék gyártójának előírásában és betartani a szabályokat (mind a kihordási idő tekintetében, mind a lencsék tisztítását illetően).

Rendszeres kontroll 

Panasz és probléma megléte nélkül is javasolt 6 havonta, de legalább évente egy kontaktlencse kontroll vizsgálatra jelentkezni.
Egy kezdődő szaruhártya ereződés nem okoz szükségszerűen tüneteket, viszont szemész orvos vagy optometrista egy réslámpás vizsgálat során kiszűri ezt.

 

Ha érdeklődsz új kontaktlencsék iránt, jelentkezz be egy kontaktlencse kontroll vizsgálatra a hozzád legközelebb eső Partner optikánkba!