Barion Pixel

Kedves Látogató!

Az elencse.hu webshop megújult. Kérjük, hogy amennyiben korábban már rendelkeztél regisztrált felhasználói fiókkal oldalunkon, a belépési oldalon frissítsd jelvszavadat az "Elfelejtett jelszó" opcióra kattintva, majd a sikeres belépést követően ellenőrizd szállítási adataid helyességét. Adataidat a Belépés menü helyén megjelenő lenyíló lista "Fiókom" menüpontjában tudod elérni. Köszönjük a segítségedet!

A webáruház Cookie-kat használ annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Neked! 

Mi okozza a szemszárazságot?

elencse.hu - 2021. 01. 03. 00:00:00
Mi okozza a szemszárazságot?

A kontaktlencsékkel járó szemszárazság nagyon gyakori panasz. Ez az egyik vezető ok, ami miatt a kontaktlencse viselés felhagyása mellett döntenek az emberek.

Fontos különbséget tenni a krónikus szemszárazság és a kontaktlencsék okozta szemszárazság között, hiszen teljesen eltérő kezelést igényel a két probléma.

Mi a következőkben azzal kapcsolatban osztunk meg egy-két tippet, hogy mit tehetünk a kontaktlencsék által kiváltott szemszárazság ellen.

Mi állhat a kellemetlen, kényelmetlen érzés hátterében?

1. Rosszul illeszkedő kontaktlencse

Elképzelhető, hogy a lencse nem megfelelően illeszkedik a szaruhártyára, ami miatt az könnyebben kiszárad. Torzulhat ezáltal a látás is, amitől hosszabb idő elteltével szédülés és fejfájás is kialakulhat. Ennek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy első kontaktlencsénk kiválasztásakor kérjük szakértő segítségét, ne próbáljuk magunktól megállapítani, hogy milyen lencsére lesz szükségünk! Illetve a későbbiekben, mikor például egy új lencse kipróbálása után tapasztalunk hasonló panaszokat, konzultáljunk minél előbb újból orvosunkkal.

2. A kontaktlencse szennyeződése

A hosszabb kihordási idejű, de főleg a kéthetes és havi lencsék felszínén könnyen felhalmozódnak fehérjék, zsírok és egyéb szennyeződések, amik hozzájárulhatnak valamilyen gyulladásos állapot kialakulásához. Ez egyfajta “allergiás reakció” a fehérjékre, amelyek a lencsék felületére tapadnak – nagyon kellemetlen érzés, és viszonylag hosszabb a gyógyulási idő is.

Ennek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy minden kontaktlencse kivételt követően körültekintően és alaposan végezd el lencsék tisztítását, különösen a lencsék dörzsölésének köszönthetően leszakíthatók a felületéről a lerakódott szennyeződések. Arra is figyelj, hogy a lencséidet semmiképp se hordd hosszabb ideig, mint a gyártó által feltűntetett használati idő, valamint a kontaktlencsék tároló tokját is lehetőleg havonta cseréld le.

Ha szeretnél többet megtudni a helyes ápolási rutin lépéseiről, nézd meg a részletes útmutatónkat a kontaktlencse tisztításához.

3. Időjárási körülmények

Gyakran a szemszárazsághoz a kedvezőtlen időjárási körülmények is hozzájárulhatnak. A száraz levegő és a szeles időjárás is hozzájárulhat a szemszárazság kialakulásához. Ilyenkor érdemes valamilyen ápoló szemcseppet használni a panaszok enyhítésére, ami segít megőrizni a szem nedvességét. Kínálatunkban számos különböző szemcsepp található, melyek a kontaktlencse használatával egyidőben alkalmazhatók a tünketek leküzdésére.

Tartalomhoz tartozó címkék: kontaktlencse szemszárazság tippek